Aanslagvergeling en aanslagverkleuring

Sier- of spuitpleisters aangebracht op gipskartonplaten kunnen in sommige gevallen plaatselijk sterk verkleuren. Wat is de oorzaak hiervan? En hoe kunt u dit voorkomen?

Oorzaak 1
In een aantal gevallen is het karton van plaatmateriaal gemaakt uit recyclingpapier. In het gebruikte papier kunnen wateroplosbare kleurstoffen en/of inkten zitten. Wanneer direct op deze ondergronden pleisters worden aangebracht, bestaat de mogelijkheid dat het water uit de pleisters de kleurstoffen of inkten in oplossing brengen. Vervolgens zullen deze stoffen tijdens het drogen van de pleister naar het oppervlak trekken. De verkleuring is met name zichtbaar wanneer door incidentele reparaties en de met joint-filler voor-behandelde naden duidelijk niet verkleurd zijn.

Oorzaak 2
Zeer incidenteel kan het voorkomen dat het onbehandelde gipskarton enige tijd aan zonlicht blootstaat. Het materiaal is daardoor vergeeld. De verkleuringen kunnen terugkeren wanneer direct op deze ondergronden pleisters worden aangebracht

Oplossing
De bovengenoemde problemen zijn te voorkomen door voor het aanbrengen van de pleisters de gehele ondergrond voor te behandelen met een laag Brander Isofix.
De inhoudsstoffen uit de gipskartonplaat worden hierdoor gefixeerd en kunnen niet meer naar het oppervlak emigreren. Deze voorbehandeling met Brander Isofix als voorzorgsmaatregel is altijd goedkoper dan wanneer u achteraf de schade moet herstellen door overschilderen met isolerende muurverven.

Is uw vraag beantwoord?

Stel een vraag

Heeft u meer vragen?

 Security code