Hechting

Kan ik sier- en spuitpleisters op houten ondergronden aanbrengen?

Probleem
Spuitpleisters rechtstreeks aanbrengen op houten ondergronden (maar ook op multiplex, spaanplaat of hardboardsoorten) vraagt om problemen. Deze ondergronden zijn nu eenmaal zeer gevoelig voor vocht en temperatuur. Door het pleistermateriaal zal de ondergrond gaan uitzetten of krimpen met scheuren en onthechtingen als gevolg. Bovendien kan de pleister verkleuren door de inhoudstoffen van de ondergrond.

Oplossing
Zorg voor een doeltreffende voorbehandeling van de houten ondergronden (ook multiplex, spaanplaat of hardboardsoorten) waarop de sierpleister wordt aangebracht. Hiervoor is Brandermur aan te raden. Breng een dekkende laag aan. Na doordroging een open’ eindstructuur aanbrengen (afkorrelen) met de spuitpleister.

Naden afkitten of beplakken
Als twee ondergronden in elkaar overlopen (bijvoorbeeld een houten en een minerale) is het van belang de naden eerst af te kitten of met stukadoorsgaas te beplakken en pas daarna de ondergrond voor te behandelen. Dit voorkomt in veel gevallen scheurvorming bij de naden. De beste oplossing blijft echter om de naad bewust te accentueren. Alle zettingen en bewegingen kunnen nu vrijelijk plaatsvinden.

Is uw vraag beantwoord?

Stel een vraag

Heeft u meer vragen?

 Security code