Hechting

Kan ik tijdens het aanbrengen van een spuitpleister op een gangbare ondergrond (zoals beton) meteen bouwdelen van andere materialen (bijvoorbeeld dakbeschot) meespuiten?

Sierpleisters zijn ontwikkeld voor toepassing op minerale ondergronden. Kenmerkend voor die ondergronden is de geringe mate van uitzetten of krimpen bij temperatuurschommelingen. Breng je spuitpleisters aan op de ondergronden die wel sterk uitzetten en krimpen dan is het gevaar aanwezig dat het systeem die bewegingen niet kan volgen.

Barstvorming en onthechting
Plaatmaterialen die opgebouwd zijn uit combinaties van houtvezels (zoals spaanplaat en hardboardsoorten) zijn goede voorbeelden van deze kritische ondergronden. Ze zwellen en krimpen onder invloed van vocht en temperatuur. Zonder verdere maatregelen is de kans groot dat een spuitpleistersysteem op zon ondergrond barstvorming en onthechting gaat vertonen.

Oplossing: niet-verzeepbare muurverf
Er bestaat een goede methode om bouwdelen van andere materialen toch met een spuitpleister te bewerken. Houtachtige plaatmaterialen, die voldoende droog zijn (vochtpercentage max. 17%) dienen dan als eerste, dekkende laag een niet-verzeepbare muurverf te krijgen. Hiervoor is bijvoorbeeld Brava Isotex te gebruiken. Na doordroging is met de spuitpleister een niet te volle open structuurlaag aan te brengen.

Is uw vraag beantwoord?

Stel een vraag

Heeft u meer vragen?

 Security code