Vervuilde ondergronden

Wat is de beste manier om vervuilde spuitpleisterplafonds te behandelen?

Afhankelijk van de mate van de vervuiling zijn er verschillende mogelijkheden.

Tip 1: plafonds afwerken in wit of in kleur
Witte spuitpleisterplafonds raken in de loop van de tijd vervuild door onder andere sigarettenrook, kookdampen, openhaardvuur en kaarswalm. Bij zulke matige verontreinigingen luidt het advies: stof verwijderen. Reinigen en ontvetten met water waaraan ammonia is toegevoegd. Voorstrijken met verdunde Brander Haftgrund (verhouding: 4 volumedelen water op 1 volumedeel Brander Haftgrund). Wilt u wit: dan het geheel dekkend afwerken met Brava Superdeck. Wilt u kleur: dan in 2 lagen dekkend schilderen met Brander Tex (verkrijgbaar in vrijwel elke gewenste kleur).

Tip 2: extreme verontreinigingen
Wanneer er sprake is van extremere situaties, is bovenstaande tip niet van kracht. Bij zware rookaanslag, verontreinigingen en/of water-kringen, gaat u als volgt te werk: Stof verwijderen. Reinigen en ontvetten met water waaraan ammonia is toegevoegd. Voorstrijken met een of twee lagen Brander Isofix of Brava Isotex. Daarmee voorkomt u dat verontreinigingen uit de ondergrond weer vroegtijdig door de nieuw aangebrachte verflaag zichtbaar worden Voor de eindafwerking in wit of kleur kiest u: Brava Superdeck of Brander Tex.

Tip 3: sierpleister-reinigers
Het gebruik van sierpleisterreinigers voor het opknappen van verontreinigde spuitpleisterplafonds raden wij af. Deze produkten tasten het bindmiddel van het spuitpleister namelijk aan. Hierdoor kan de structuur worden aangetast en kunnen problemen ontstaan als onthechting van pleister of aangebrachte verflaag.

Spuitbedrijven die hun opdrachtgevers goed willen adviseren over de nadelige gevolgen van werken in vochtige omstandigheden, kunnen bij Brander gratis de zogeheten vochtinformatiemapjes aanvragen. Zo’n mapje bevat een informatieblad over vocht in de ondergrond, relatieve luchtvochtigheid en luchttemperatuur; een instructie voor het aanbrengen van spuitpleisters; een vochtmetingsrapport en een voorbeeldbrief richting aannemers met adviezen hoe vochtproblemen te bestrijden.

Hoog bouwtempo
Vooral in het najaar en in de wintermaanden is vocht een enorme probleemveroorzaker bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. De bouw gaat tegenwoordig in een hoog tempo. Gebouwen zijn daardoor snel glas- en winddicht zodat ondergronden onvoldoende de tijd krijgen om het teveel aan vocht kwijt te raken. Afwerkingsproblemen zijn in zulke gevallen vaak onvermijdelijk. In het bijzonder bij watergedragen produkten als spuiten sierpleisters, mortels, lijmen en verven.

Meer weten?
Alle ins en outs over vocht in de bouw zijn verzameld in een handig Brander-vochtmapje.

Is uw vraag beantwoord?

Stel een vraag

Heeft u meer vragen?

 Security code